JennyAlgelid

Tanke och reflektion från en blivande förskollärare

Textilmuseet

Kategori: Museibesök

Det första man möts av när man kommer in på textilmuseet är en planch där det står "Tänk dig en värld utan textil", på planchen är det nakna människor. Denna planch ger en en tankeställare innan man kliver in i lokalerna, hur mycket i världen är egentligen gjort av textil, vad skulle vi göra om det inte fanns? Tror att denna bilden kan väcka en del intressanta tankar hos barnen och jag anser att det är en bra uppstart att samtala om vart det finns textil innan man går in i lokalerna.
        Väl inne får möts vi av lokaler fyllda med saker på väggarna, rymddräkter, brandslangar och annat som jag tror kan fånga barnens intresse. Det bästa med textilmuseet är att barnen får lov att känna på sakerna, här finns det inga regler som säger "se men inte röra". Barn behöver uppleva med alla sina sinnen, det är deras sätt att lära sig om sin omvärld. En rymddräkt tillexempel är ju super spännande och super häftig för de barn som intresserar sig för rymden, rymdskepp och allt detdär som hör till, hur kul hade det varit att bli tillsagd att den där häftiga dräkten får man inte ta på. Textilmuseet har byggt upp sin verksamhet så att den skall vara tillgänlig för barn, de har bord och stolar i barnens höjd bland annat. Visserligen berättar Karin¹ att de har misslyckats för att borden är för höga, de är för barn men för höga för att de skall nå. De är iallafall medvetna om sina brister och kommer att arbeta vidare med detta för att skapa en miljö där barn kan utforska.
 
På textilmuseet finns det många möjligheter att samtala om hållbar utveckling. Inne i ett rum finns det  en vägg uppdelad på två. På den ena sidan hänger tyger som är bra för miljön, återbrukat material bland annat, Och på andra sidan hänger saker som är farliga för miljön. Karin¹ säger att det är ju lite tråkigt att det är den färglada väggen som inte är bra för miljön, men att det är ett ypperligt tillfälle att samtala om att det som är finast är kanske inte det som alltid är bäst. Mitt i rummet finns en klänning som är gjord av endast kaffe förpackningar.
Litte överallt sitter det skyltar där det står "Du vill säkert veta mer, dra ner rullgardinen", ovanför dessa hänger rullgardiner. När man drar ned dem står det med information om det man tittar på.
 
 
 
På ovanvåningen i textilmuseet finns ett utklädningsrum, här kan man gå runt och prova kläder från olika årtionden. Där uppe finns också en DIY (do it yourself) hörna där man kan skapa fritt med olika textilier. Det finns symaskiner så man kan sy, det finns all möjlighet att utmana sin kreativitet och skapa utifrån sitt eget tycke och smak. Kanske vill de skapa något som de har sett i utställningen? Här finns även ett tryckrum där barnen kan få testa på att göra sina egna tryck på tyg.
 
Jag anser att textilmuseet kan vara ett musem att besöka bara för att få utfroska och utveckla sn kreativitet. Det kan också vara ett museibesök i samband med hållbar utveckling. Där man kan samtala med barnen om hur framställningen av tillexempel kläder påverkar miljön. Man kan gå hit i syfte att undersöka återbruk, vad kan man egentligen göra med gamla saker? Här finns det möjlighet att själv testa att återbruka egna saker i diy hörnan. Museet är mycket barnanpassat och jag gillar att det inte finns några regler som säger att barnen inte får röra sakerna. Här finns det möjlighet för barn att utforska och uppleva med sina sinnen.
 


Muntlig källa:
Karin Olsson Lindström. Textilmuseet. 2 Mars 2015
 

 
Kommentera inlägget här: