Bild 2
Kategori: Bild
Under den andra workshopen i bild har vi under förmiddagen fått arbeta med att göra egna papper och papier maché och på eftermiddagen har vi arbetat med lera.
Tillverkning av eget papper
Eget papper tillverkar man enkelt själv, det som behövs är tidningspapper, vatten, en stavmixer och pappersramar. Man fyller en bunde med vatten och sedan klipper man ned remsor av tidningspapper i vattnet, och mixar sönder pappret ordentligt. Sedan låter man detta stå ett par dagar för att pappret skall lösa upp sig ordentligt och bli till en grå massa. Sedan sänker man ned sin ram och fiskar upp pappersmassan så den lägger sig som ett lager på ramen. Har man inte pappersramar tipsar Mats¹ om att man enkelt kan tillverka egna med tavelramar och myggnät, då spänner man fast nätet över ramen och sätter fast det. Funkar lika bra som köperamar. När man fått upp en massa som man tycker är i rätt tjocklek låter man vattnet rinna av, sedan vänder man ramen på ett tidningspapper och trycker bort pappret från ramen. Sedan är det bara att vänta på att pappret torkar.

Genom att tillverka eget papper berör man framförallt ämnen som hållbar utveckling genom att återbruka gamla tidningar och skapa sina egna nya papper man kan anvnända till något annat. Men i processen följer också en hel del matematik när det uppstår funderingar som "hur mycket papper, hur mycket vatten?", "hur tjockt/tunt papper blir det?". Under workshopen arbetade vi också med att färga papprena i olika färger, allt man gör då är att hälla i färg i blandningen. Efter att man tagit bort pappret från ramen kan man dekorera det på olika sätt. Mats¹ nämner att detta blir ett utforskande, där barnen får lägga på allt möjligt och se vad som kan fastna i pappret. Jag la på glitter, fjädrar och knappar. Det enda som fastnade var glittret.
Jag tycker att detta var superroligt och tänker absolut testa detta i mitt yrke. Det är ett utmärkt sätt att belysa begreppet "hållbar utveckling", varför skall vi köpa nya papper när vi kan göra våra egna? Och även belysa vikten i att sortera soporna i olika behållare, en del av det vi slänger blir nya saker och då är det viktigt att det inte blandas med andra saker. Det är ett bra tillfälle att prata om vart pappret kommer ifrån och hur det tillverkas.
Papier maché
Att tillverka egen papier maché är ett tillfälle för barn att utforska med sina sinnen. Hur känns det? är konsistensen rätt? skall den vara tjockare/tunnare? Jag älskade att stå med händerna ner i massan och gegga runt, de var en superhärlig konsistens på massan. Jag tror att det är det som barnen uppskattar mest med detta, att få gegga med händerna och gojka runt utan att tänka på att vara försiktig.
Papier Maché tillverkar man av papper, tapetklister och vatten. Vatten och papper blandas i en burk. pappret mixas lite grann med en stavmixer, det skall inte vara en helt slät massa utan den skall vara lite grynig. Sedan häller man ned lite tapetklister och blandar runt. För att göra det roligare kan man hälla i färg i blandningen. Innan man börjar skapa med massan skall man pressa ut vätska, detta gör man genom att ta lite av blandningen och lägga den i en tygbit, sedan pressar man ut vätska tills man känner att man kan arbeta med klumpen.
Vi fick sedan göra något med massan, jag valde att trycka ut den i ett glas. Mats hade förberett ett glas med papier mache som vi fick använda att jämföra våran egen massa med för att se så vi fick rätt konsistens. Jag tror att detta skulle vara bra i förskolan också, att låta barnen ha något att jämföra med och fundera själva på hur de skall fördela ingredienserna så att de blir bra.

Tre sorters lera
På eftermiddagen var det dags att arbeta med lera. Mats ställde frågan "hur introducerar man materialet lera för en grupp med 1 åringar". Vi var alla överens om att man skulle låta barnen utforska leran fritt utan att ha en mall att gå efter, känna på den, lukta på den och smaka på den för att bekanta sig med materialet. Mats¹ säger ofta till oss att smaka på sakerna i bildsalen, barn lär sig genom att utforska med alla sina sinnen. Vi skall inte hindra dem från att stoppa saker i munnen, det gäller bara att vi har material som är helt fria från gifter och kemikalier.
Mats introducerade oss till lera genom att låta oss gå på tre olika sorters lera, detta för att få utforska med hela kroppen hur leran känns. Sedan fick vi allihop ta en bit av varje lera. Vi satte oss på våra platser och mats började introducera oss till några aktiviteter man kan göra tillsammans med barn och lera.
Det första vi fick göra var att mats gav oss olika uppdrag, tilexempel "Gör en lång form", "gör en kort form", "gör en rund form", "gör en krokig form" och så vidare. Vi blev indelade i grupper på 5 personer i varje. Vi fick nu i uppdrag att bygga att torn av alla de former vi hade gjort. När vi var färdiga fick vi nya uppdrag, Vi skulle berätta vilken form som var längt fram, vilken som var längst upp, syns några runda former? Detta blir olika beroende ifrån vilken vinkel man ser tornet. Det är bra att träna på olika perspektiv med barnen och se att alla inte ser från samma håll, fram för mig är bak för den som sitter mittemot tillexempel.
Med våra torn fick vi sedan skriva ned en liten berättelse. Mats sa att vi skulle göra en berättelse utifrån tornet vi har byggt. Mats ställde öppna frågor, var och en av oss satt helt tysta och skrev ned det som vi kom att tänka på. frågor kunde vara "vart ligger tornet?", "hur ser det ut runt om?" "luktar det något?" "Hör du något".
Med barn är det inte så lätt att låta barnen skriva ned sina tankar, istället kan man då sitta i ring med några barn i taget och låta dem spela in sin berättelse. så att alla får säga någonting.

Vi fick även prova olika sorters lera under dagen, för att känna på lite olika. Med play-doh fick vi uppdrag att göra
en arg form, en glad form och en form som skulle göra den arga glad igen. Här får barn chans att gestalta sin känslor och uttrycka hur det känns att vara arg eller glad.
Muntlig källa:
Mats Andersson. Worshop - Bild2. Högskolan i borås. 6 Mars 2015
Vi avslutade dagen med att göra färgcirklar av lera. Här ingår också en hel del matematik, hur mycket skall man ta av varje färg för att det skall bli rätt.

Lera är ett härligt material, och dessutom finns det många olika sorters lera. Lera ger upphov till ett lustfyllt utforskande. Med de aktiviteter vi gjort under denna dagen har vi genom lera fått uttrycka känslor, fantasi, upplevelser, vi har belyst begrepp som kort/lång/hög/låg tillexempel och allting har skett utifrån våra egna erfarenheter. Vi har själva fått skapa det som vi tycker är en lång form, det som vi tycker är en glad form och så vidare. I bild finns det inget rätt eller fel och det är det som är så härligt, det är viktigt att som pedagog inte lägga värderingar i det som barnen gör. Låt dem uppleva själva och skapa sitt eget tycke.
Muntlig källa:
Mats Andersson. Worshop - Bild2. Högskolan i borås. 6 Mars 2015