Tova en platta
Kategori: Textil
Textil är något som jag frågat mig om man verkligen arbetar med så mycket i förskolan. Det ända jag kunde komma på att jag sett ute i förskolans verksamhet är små vävstolar som knappt används. Har alltså inte kommit i kontakt så mycket med det ämnet ute i verksamheten och jag frågade mig själv om det var något jag skulle arbeta med när jag kommer ut sedan.
Under workshopen textil 1 fick vi arbeta med tovning, vi skulle i grupper tova en platta stor som en halv sopsäck. På plattan skulle vi göra figurer och berätta en saga. Under arbetets gång fick vi några frågor att fundera på:
1: Vilka ord och termer används under genomförandet?
2: Vilka matematiska begrepp används?
2: Vilka matematiska begrepp används?
3: Vad kan vara fördelen med att arbeta med ull?
Dessa frågor fick en att fundera över vad som egentligen sker under processen. Slutligen fann man både matematiska termer och språkutvecklande arbete i arbetet med tovning. Man får testa på att arbeta med naturmaterial och använda alla sina sinnen under arbetet. En del naturkunskap kan dyka upp också. Man använder såpavatten och ett tryck för att få ullet att tova ihop sig. Tankar och reflektion under procsessen gav mig slutsatsen att textil och arbetet med ull innehåller mycket mer lärande än vad man tänkt. Det är många olika steg fram till det färdiga resultatet som alla ger upphov till diskussioner om olika saker. Enligt Björkdahl Ordell, Eldholm och Hagstrand-Velicu (2010, s.17) har man hittat tovade föremål från omkring 400 f.kr, de menar att idag har vi inte användning för denna kunskap för att leva bra. Istället menar dem att tovning bör användas för upplevelsen, glädjen och den nya kunskapen som är viktig för barnet, genom tovning får barnen åstadkomma något med sina egna händer vilket leder till tillfredställelse och tillit till den egna förmågan. Det är inte resultatet som är det viktiga, det är inte tovning i sig som är det väsentliga. Det är upplevelsen och helheten, lärandet som medföljer. Barnen får komma i kontakt med ett material som de kanske aldrig använt förut. Spännande att arbeta med något som kommer från fåren. Det är barnens upplevelser som ger upphov till lärandet. Med tovning får barnen använda alla sina sinnen i sitt skapande.
Jag anser att tovning skulle passa in i ett tema om djur och natur. Om man på förskolan arbetar med olika djur och samband mellan djur och människa. Man skulle kunna ta ett besök till en bondgård, titta på fåren och prata om vad som händer med fårets ull när man klipper av det. I läroplanen för förskola (lpfö98 rev10, s.10) står det att förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för naturvetenska och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. Genom att besöka fåren på en bondgår och följa ullen till att bli något användbart för oss människor skulle jag säga är att utveckla förståelsen för samband mellan natur och människa.
Tovningen steg för steg:
1. Man börjar lägga ut ullen på en plastpåse. Det behövs några lager för att plattan skall bli tillräckligt tjock. Vi använde tre lager. Fibrerna i ullen måste korsa varandra för att de skall kunna fästa ihop. Om det första lagret läggs ut vågrätt skall de andra lagret läggas lodrätt, så skall man fortsätta tills man har önskad mängd ull.
2. Steg två i processen är att blöta ner ullen med såpavatten. Blanda lite såpa med vatten, skvätt vattnet på ullen.
3. Nu är det dags att tova ihop ullen. Detta kan man göra på olika sätt, vi fick prova att "dansa" på våra ullplattor och ett sätt till där man rullar plastpåsen med ullen och bubbelplast runt en rund "pinne"( kommer inte på vad det heter). Sedan rullar man paketet fram och tillbaka samtidigt som man trycker på rullen med händerna.

4. När ullens fibrer har satt ihop sig så mycket att du har en platta som inte faller isär är det dags att börja sätta fast figurerna man vill ha på plattan. Detta gör man genom att forma ull som man sedan sätter fast på plattan med hjälp av en tovningsnål. Figurerna läggs på plattan, under lägger man en bit skumgummi för att nålen skall gå igenom hela den tovade plattan. Sedan är det bara till att börja picka fast sina figurer.
5. När alla figurer sitter någorlunda fast i plattan behöver man rulla plattan en gång till för att de skall fästa ordentligt. Skvätt ner plattan med såpavatten igen och rulla in den med bubbelplast. Plattan är klar när det inte finns någon lös ull.

Referenser:
Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442