Tänk om man kunde få släppa lös en barngrupp i bildsalen!
Kategori: Bild
Under den första bildworkshopen med Mats fick vi göra sådant som jag önskar kunde vara standard ute i förskolan. Vi kom in i ett rum där ALLT var fritt fram att testa på, blanda och mixa precis som man ville. Man fick lov att göra det där som är förbjudet egentligen, Måla med fel färg på fel papper med fel typ av pensel. Vi hade fria händer att göra precis som vi ville med det materiales som fanns att tillgå, hur underbart som helst. Hade otroligt roligt under de timmar vi var där. Det fanns salt, olja, soya och annat som man inte ens tänkt på att använda under en skapande process. "Testa och se vad som händer!" var Mats ledord genom hela workshopen.

Tänk att få släppa in en barngrupp i högskolans bildsal, Låta dom göra precis som dom vill med allt. Blanda och mixa, testa på och undersöka vad som händer. En bildsal borde finnas i alla förskolor, ett rum där det inte finns någon som sätter gränser för hur många papper man får ta, hur mycket färg man får använda, och där det inte är vid speciella tillfällen man får använda glitterfärgen eller de dyra färgpennorna. Barn borde få chansen att testa på, vad är meningen med att köpa material om barnen ändå inte får använda de? Det är otroligt spännande att undersöka olika material, vad händer om man blandar salt i färgen? Spännande med material som egentligen inte hör hemma i bild. Det behöver egentligen inte vara så avancerat, strunta i att köpa in de dyra färgerna som barnen inte får använda sig av, köp då istället dom billigare och lägg till något mer ta återvinningsmaterial, samla gamla tygbitar, ta in material från skogen, gå till köket och ta det som finns. Det är helt underbart att få jobba på ett sätt där det inte finns några gränser, där man kan göra precis som man vill. DET FINNS INGET RÄTT ELLER FEL, det är ofta vi vuxna som talar om för barnen att det skall vara si eller så, strunta i det! Barnen borde inte bry sig om att det skall bli snyggt, huvudsaken är att de får exprimentera och själva komma fram till vilka metoder som passar dem.

Här är några exempelbilder på vad jag gjorde under workshopen, Det behöver inte bli snyggt! Testa, se vad som händer blir det inte bra (som man tänkt sig) så har man dragit lärdom av det också. Jag testade exempelvis att blanda salt med färg i hopp om att det skulle bli lite kristaller på pappret. Istället drog saltet åt sig färgen och klumpade ihop, men det blev en upplevelse av det också. När jag kände på klumparna kändes det som gummi, det finns hur mycket som helst att disktera kring, vad hände? varför blev det så? osv.
Jag kladdade på med mängder av färg och kladd, man skall inte vara rädd för att skita ner sig när man arbetar på det här sättet. De gäller att inte vara petig och rädd för att något skall förstöras. Använd sådant dom barnen för göra som dom vill med, sitt i ett rum där det inte är så noga om det kommer färg på golvet/möblerna. Mycket av det roliga ligger i att få skvätta runt, gegga med händerna testa olika metoder för att få färg på pappret!
Men skall de bara vara fritt arbete?
Efter workshopen diskuterade vi om hurvida arbetet skulle vara fritt eller styrt. I början på workshopen fick vi ett papper med olika uppgifter, Mats bad oss göra de tre första och sen fick man göra som man ville, antingen fortsätta eller testa alla de olika materialen.
För mig handlar det om en kombination mellan fritt och styrt. Mats upplägg var bra då det fanns en möjlighet att följa ett papper där det stog exakt vad man skulle göra. Många barn kan ha svårt att komma igång, komma på något att göra och hamnar kanske lite i skymundan. För de barnen som inte vågar ta åt sig så mycket kan nog en fri uppgift bli rättså stressig och inte alls lika rolig som pedagogerna förväntat sig. Jag vet själv att jag ganska ofta bara sitter och glor rätt in i väggen när vi får fria uppgifter för att jag inte kommer på något att göra, då kan det vara skönt att ha en färdig uppgift att jobba med medan man tänker ut något att göra.
Älskar tanken på det fria arbetet, få släppa lös och göra vad man vill. Men det kan för vissa vara svårt, har man mängder med material kanske det uppstår beslutsångest, de är så mycket att man inte vet riktigt vad man vill göra. Det är viktigt att se alla barnen och deras olika behov, så i sådana här stunder skulle jag rekomendera att öppna upp ett rum för fri användning av material men att det även finns färdiga aktiviteter som barnen kan göra. På så vis tror jag att upplevelsen blir rolig för alla.
Vi pratade även om att barn kanske behöver ha vissa ramar, vart skall man sätta gränsen? De fungerar kanske inte att släppa in barn i ett rum och säga "gör vad ni vill", risken är att man då får en helt ny färg på rummets väggar *fniss* :). Man skall inte glömma av att hålla sig inom vissa ramar, Fritt men inte så fritt att man får måla vart man vill tillexempel. Det är nog viktigt att tala om för barn att "Gör vad ni vill/hur ni vill så länge det är på pappret". Så att inte processen går över styr!
Slutligen: Var inte rädd för kladd, köp inte onödigt material, låt barnen använda ALLT de har ju köpts för att användas, Släpp barnen fria men ändå med valmöjligheter!