JennyAlgelid

Tanke och reflektion från en blivande förskollärare

Navet 2

Kategori: Navet

Under vårat andra besök på navet fick vi arbeta praktiskt. Vi fick tips på hur man kan arbeta med naturvetenskap och teknik i förskolan utifrån sagor och berättelser. Om man inte vet hur man skall gå tillväga när man skall introducera ämnen i förskolan kan ett bra tips vara att kolla upp om det finns några barnböcker kring ämnet. För Kemi och naturvetenskap har bland annat Anna Gunnarsson som arbetar på navet skrivit en bok som heter "bertas experiment bok". Den innehåller berättelser om draken Berta och hennes upptåg, i slutet på varje kapitel finns en beskrivning på ett enkelt experiment för barngruppen att genomföra. Boken om Berta har inte förenklade ord för att benämna naturvetenskapliga fenomen. Anna Gunnarsson¹ menar att det är viktigt att barnen lär sig rätt från början, skall de lära sig något nytt kan de lika gärna lära sig från början med ett "medvetet språk". Anna¹ säger att det är för att öka förståelsen hos barnen och inte komplicera det och röra ihop massa olika begrepp.
        Vi fick även tips på en annan bok som Anna har varit med och skrvit "Tunda och Triton - spännande Fysiksagor och experiment". I den får vi följa med Tunda och Trition när de provar olika fysik fenomen. Även denna boken inhåller experiment som man kan genomföra med barnen. Vi fick under vår workshop på Navet höra en berättelse från varje bok och sedan genomföra experimenten tillsammans.
 
Ur Bertas bok fick vi stifta bekantskap med Bertas "Fissaft". Den luktar precis som namnet avslöjar att den skall göra. Fissaften är gjord på rödkål och vatten. Man strimlar rödkål som man lägger in i frysen ett par dagar, detta för att färgen i kolen skall komma fram ordentligt när den blandas med vatten. Sedan lägger man rödkålen i en skål och häller på kokande vatten, låt dra ca 15 minuter och sedan är fissaften klar.
        Med fissaften fick vi i uppdrag att försöka få fram så många färger som möjligt i de provrör som Anna hade ställt fram på bordet. I provrören hade hon blandat några rör med vatten och citronsyra och några med vatten och bikarbonat. När vi hällde i fissaft i rörer blev några röda och några blå. (Skall nämnas att fissaften från början har en mörklila färg). Detta beror på att det sura (citron syran) och det basiska (bikarbonat) ändrar ph värdet på fissaften och därmed blir en annan färg. Surt gör fissaften röd och basiskt gör fissaften blå. Detta experiement går även att göra med andra sura och basiska saker och inte bara citronsyra och bikarbonat.
Exempel på surt: Citron, filmjölk
Exempel på basiskt: Läsk, tvättmedel
 
Ett annat experiment vi fick göra är det som brukar kallas för lavalampa. I ett provrör hällde vi lite bikarbonat på botten, sen fyllde vi på med olja (vanlig olivolja). I ett glas vid sidanom fick vi vatten blandat med karamellfärg. Detta droppade vi ned i provröret. Det som händer då är att vattnet kommer att sjunka till botten (för att vatten har högre densitet än olja), när det kommer i kontakt med bikarbonaten på botten börjar bikarbonaten lösa upp sig och frigöra koldioxid. Koldioxidbubblorna sätter sig runt vattendropparna och lyfter vattnet upp till ytan igen, när den sedan träffar ytan försvinner koldioxiden från vattendropparna vilket gör att de sjunker ner igen. 
 
 

Ur Tunda och Triton fick vi stifta bekantskap med luftmotstånd. I slutet på kapitlet vi fick höra fanns det ett bild på några olika saker man kunde testa att göra själv. Intruktionerna är skrivna med bilder, detta tror jag skulle kunna fungera bra för barn att sitta med själva. Träna på att följa instruktioner och tillsammans med andra komma fram till hur de skall göra. Barn lär av barn och jag anser att det är viktigt att tänka på detta ibland och låta barn hjälpa varandra och tillsammans lösa problem. I läroplanen för förskola (lpfö98 rev10, s.7) står det att:
"Lärandet skall baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra. Barngruppen skall ses som en viktig och aktiv del i utveckling och lärande. Förskolan skall ge barnen stöd i att utveckla en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer".
 
Vi fick under workshopen testa att göra Luftbalonger, helikoptrar och en ny variant på pappersflygplan. Något så enkelt som ett gummiband kan få pappersflygplanet att gå frammåt, jag blev glad när jag såg detta och testade resultatet. Va roligt barnen skulle tycka detta är, var min första tanke. Man vet ju hur de vanliga flygplanen bara störtar i marken och man lyckas aldrig vika något som flyger bra. Därför tyckte jag att detta var jättefiffigt, flygplanet flög åde högt och lågt.

 

 

 

 
Referenser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 
Muntlig källa:
¹Anna Gunnarsson. Workshop, Navet science center Borås. 27 februari 2015
 

 

Kommentera inlägget här: