JennyAlgelid

Tanke och reflektion från en blivande förskollärare

Museibesök - Göteborgs stadsmuseum

Kategori: Museibesök

Vi har denna termin fått i uppgift att besöka 6 olika museum. 3 belägna i Göteborg, 2 belägna i Borås och ett valfritt museum. Med oss fick vi några förslag på frågor man kan tänka på när man skall besöka museum:
 
- Hur kan detta museibesök passa in i ett projekt eller temaarbete?
- Hur skulle jag som pedagog kunna använda detta museibesök på ett klokt sätt och som en naturlig del av det vardagliga arbetet på förskolan?
- Hur kan jag göra med barnen?

Jag anser att det är viktigt att innan man gör ett museibesök med en barngrupp samtala om vad som finns att titta på och gå igenom om museet har några regler som man måste följa. Ofta har museum regler som säger att man inte får röra sakerna som finns på museet. Det kan vara svårt för barn att förstå att de inte få ta på sakerna, det är ju nya spännande saker som de får möta, Därför är det av största vikt att förbereda dem på detta.
     Om man skall besöka ett museum är det nog bra att innan ha ett syfte med besöket, fundera kring vad man vill att barnen skall ta till sig för kunskap under besöket. Framförallt stadsmuseet i göteborg är ett väldigt stort museum med flera olika avdelningar, det kan därför vara bra att välja ett ämne att fokusera på eftersom det annars kan bli väldigt mycket för barnen att ta in. Jag tror att museum besök utifrån tillexempel temaarbete kan vara en bra utgångspunkt. Jag tror det är viktigt att ha ett planerat syfte med sitt besök för att få en sån lyckad upplevelse som möjligt
 
Göteborgs Stadsmuseum
Göteborgs stadsmuseum har mycket olika saker att erbjuda, det fanns utställningar om vikingar, forntiden 1600-1800 talens göteborg och en del annat. Det finns alltså mängder av saker att undersöka på detta museum, det tar lång tid att gå igenom hela museet. Tror att det skulle vara bäst att fokusera på en eller två avdelningar i museet som är av betydelse för vad förskolan jobbar med i verksamheten.
 
När vi kom till entren frågade vi om de har något barnanpassat och de berättade att de längst upp har "barnens museeum". Barnens museum är ett lekrum där barnen kan leka i gamla språvagnar och klättra i höghus bland annat. Jag fann inte detta speciellt givande för barnen, jag förväntade mig ett museum med lite olika aktiviteter som kan vara roliga för barn att undersöka, inte ett lekrum.
        Med oss från entrén fick barnen en folder, i den fanns det lite olika bilder på föremål som barnen skulle leta upp i museét. Det fanns även lite uppgifter att lösa, tillexempel: vilken del saknas? där barnen skulle hitta föremålet i museet och jämföra med bilden i foldern för att se vilken del som saknades. Jag tycker att detta är ett jättebra sätt att aktivera barnen på museet, de får en uppgift som gör det spännande att vistas i lokalerna.
 
 

På museet fanns också en del grejer för barnen att undersöka. Det som också var bra med museet var att det fanns grejer som barn kan känna på och utforska, det som inte fick röras var placerat i glasmontrar.
 
 
 
När man som pedagog tar med en barngrupp till ett museum är det viktigt att själv visa engagemang och nyfikenhet för sakerna på museet. I läroplanen för förskola (lpfö98 rev10, s.12) står det att arbetslaget skall ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankegångar med hjälp av ord, konkret material och bild. Pedagogernas förhållningssätt speglar av sig i barnen, visa intresse och ställ öppna frågor. Låt barnen fundera kring sakerna i lokalen, vad är det, hur används det tillexempel. Att dokumentera tillsammans med barnen tror jag också är viktigt, låt barnen ta kort. På så sätt får man med sig det som barnen tycker är intressant. På stadsmuseet finns det utställningar om hur det var förr, här finns möjligheter att koppla till barnens erfarenheter, så var det för länge sen, hur är det nu? Jämför föremål med det som barnen har idag.Stanna inte vid ett museebesök, jag anser att barnen behöver reflektera över det de har upplevt. Utvärdera och reflekter tillsammans med barnen när ni kommer tillbaka till förskolan. Kanske fanns det något som var av större intresse än något annat. Hur skulle man kunna utveckla det i förskolan? Kanske hittade man något intressant i avdelningen om forntiden som man skulle kunna testa att skapa själv. Tillexempel hyddorna av grenar, hur är de egentligen att bo i en sådan?
 
 

 
Referenser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 


 
Kommentera inlägget här: