VFU vecka 2. Didaktiskt material del 2
Under min andra vecka på vfu gjorde jag det andra spelet jag utfromat som en del i mitt didaktiska material. Detta spelet kallar jag för kartongspelet.
Förklaring av spelet
Spelplanen är gjord av kartong. Jag har klippt ur remsor ur en kartong som är ca 35 cm höga och 8 cm breda. På kartongen målas i kanten markeringar som illustrerar steg. Spelpjäsen utformar barnen själva. De får med hjälp av en linjal klippa ut remsor ur ett papper som är ca 10 cm breda. Dessa lägger de sedan runt kartongbiten och tejpar fast den på baksidan. Pappret skall tejpas så att det kan röras upp och ned, så det gäller att inte tejpa för hårt men inte heller för löst. På pappret blir det barnens uppgift att måla av sig själva. En spegel finns i närheten där barnen kan se hela sin kropp. I spegeln får de kolla på hur de ser ut, vilken ögonfärg de har, hårfärg, hur ser näsan ut, syns mina öron och så vidare. De skall måla av sig själva från huvud till början på benen på pappret, Benen målas på kartongen från botten ändå upp till toppen. Från början placeras pappersbiten längst ned på kartongen. Nu är spelet färdigt och man kan börja spela. Till spelet behövs en tärning. Barnen slår en tärning och sedan flyttar de sin pappersremsa det antal steg som tärningen visar. Ju högre upp barnen kommer på kartongen desto längre ben få deras spelpjäs. Den som först kommer upp till toppen och får längst ben är den som vinner spelet.

Syfte med spelet
Syftet med detta spelet var att ge barnen en möjlighet att få vara med och skapa sitt eget spel. Spelpjäsen föreställer dem själva och blir på så sätt personlig. Jag ville med materialet skapa en aktivitet där barnen får vara delaktiga i själva utformandet. I läroplan för förskola (lpfö98 rev10, s.10) står det att förskolan skall ansvara föra att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar samt att de utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp. Matematiken i den här uppgiften är att barnen får slå en tärning och gå lika många steg som tärningen visar, de får samtala om begrepp som lång och kort. De får göra beräkningar i måleriet i hur stort de måste måla för att få plats på pappret. Och sedan krävs det även en viss teknik för att få pappret att sitta kvar, tejpar de för hårt så går det inte att flytta det, tejpar de för löst sitter pappret inte kvar på kartongen. I läroplanen (lpfö98 rev10, s.9) står det även att förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den. Barnen får måla av sig själva vilket bidrar till att barnen får fundera kring, vem är jag och hur ser jag ut?
Reflektion
Jag upplever att barnen genom mitt material har haft en rolig upplevelse. De var mycket nogranna när de målade av sig själva och gick hela tiden fram till spegeln för att kolla hur de såg ut. Det fördes diskussioner barnen emellan om hur olika de va, någon hade bruna ögon och en annan blåa. Jag upplever att barnen klarade uppgiften galant. Det jag märkte var att vissa barn hade lite svårt att få pappret att sitta bra på kartongen. Men vad gör egentligen det? Det förstörde ju inte upplevelsen för barnen. Det var roligt för mig som pedagog att se hur barnen studerade sig själva in i minsta detalj för att få en spelpjäs som liknade dem själva så mycket som möjligt. När de var färdiga med att tillverka sina spelpjäser och vi hade spelat en stund var det ett av barnen som kom upp till toppen, fick längst ben och därmed vann. Vi jämförde allas spelpjäser med varandra för att se vem som hade blivit längst och vem som hade blivit kortast. Barnen fick i uppgift att ordna alla spel i ordning från längst till kortast. Genom att kolla på siffrorna som står i kanten på spelplanerna kunde barnen snabbt ordna alla spelpjäser. Ett av barnen säger "tänk om man hade haft sådär långa ben" och utifrån det startade även diskussioner om hur det hade varit att ha så långa ben, hur lång hade man blivit, hade man kunnat vara på förskolan utan att slå huvudet i taket? Efter diskussioner och avslut fick barnen behålla sina egna spelpjäser i sina lådor som de har på förskolan. Jag uppmärksammade ibland att dessa var framtagna och barnen lekte med dem som dockor. Jag anser att jag genom materialet har fått barnen att känna sig stolta över vad de själva åstadkommit och skapat en rolig stund där de får göra något som är personligt och bara deras.
Kursmål som berörs i detta inlägg:
- Självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesset är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.
- Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande.
Referenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442